Meteen naar de inhoud


Fulltime Werk

Werken kan op vele manieren, maar wat houd fulltime-werken nu precies in?

Voltijd

Het Engelse Fulltime staat letterlijk voor voltijd-werken, of terwijl een volledige werkweek werken. Een Fulltime werkweek bevat over het algemeen minimaal 35 werkuren en kan oplopen tot het aantal uren, dat bij een werkgever als fulltime wordt gezien. Bij de ene werkgever is een werkweek van 36 uur fulltime en bij een andere werkgever is een werkweek van 40 of zelfs 42 uur fulltime. Als één persoon een fulltime werkweek heeft, dan kan er ook over 1 fte worden gesproken.

Voordelen Fulltime werk

De grootste en direct zichtbare voordelen van een fulltime baan zijn natuurlijk het salaris en het aantal verlofdagen, waarover geen onduidelijkheid hoeft te bestaan. Ook hoeft er voor de pensioenvergoeding en pensioenopbouw geen rekensommetje te worden gemaakt, want ook deze voldoen aan de 100% vulling. Mocht het dan zelfs nog zo zijn, dat er mogelijk een lease-auto bij de functie behoort, dan is de genoemde lease-vergoeding ook de daadwerkelijke vergoeding, zonder dat er nare verassingen aan het licht komen bij het uitkiezen van de gewenste lease-auto.

Nadelen Fulltime werk

Aangezien er vanuit wordt gegaan dat er minimaal 35 uur per week wordt gewerkt, kan het sociale en of gezinsleven wel eens wat op de achtergrond raken. Vooral mensen die net afgestudeerd zijn, lijken vaak moeite te hebben met het wennen aan een fulltime baan. In de studententijd is het voor velen (uitzonderingen daargelaten), toch wel een tijd van “zorgeloosheid”, terwijl een werkgever van een fulltimer juist verwacht, dat deze zich de gehele week inzet en verantwoordelijkheid laat zien. Maar ook de hobby’s kunnen lijden onder een fulltime werkweek, aangezien er weinig of minder tijd voor over blijft. Een ‘strakke’ planning en eventuele afstemming met de partner en of het gezin, kan gelukkig dit nadeel nog wel eens verhelpen.

Nadeel Fulltime salaris en Kinderopvang-vergoeding?

Een ander aspect wat mensen nog wel eens vergeten bij een fulltime baan met fulltime salaris, is dat er meer inkomsten worden gegenereerd. Indien het dan ook nog zo is dat er één of meerdere kinderen naar de kinderopvang gaan, dan kan er recht zijn op kinderopvangvergoeding. Iedereen die kinderen naar de kinderopvang brengt, weet dat dit een dure aangelegenheid is. De regering weet dit ook en daarom werkt de belastingdienst met staffels voor de kinderopvangvergoeding. Het laatste nadeel wat hier dan ook wordt beschreven voor een fulltime baan met maximaal gegenereerde inkomsten, is dat er gelet kan worden op de staffel waarin men zich bevindt. Als het fulltime salaris inclusief de inkomsten van de partner net boven een staffel uitkomt, dan kan een rekensommetje soms voordelig zijn om te bepalen hoe de maximaal gegenereerde inkomsten kunnen zorgen voor een lagere staffel en dus meer kinderopvangvergoeding. Enkele voorbeelden hiervoor kunnen zijn:

  • extra verlofdagen kopen voor extra vakanties, waardoor de totale jaarinkomsten worden verlaagd;
  • extra verlofdagen kopen om mee te nemen en te sparen voor een volgend jaar (vooral handig als de kinderen richting de 4 jaar gaan), waardoor ook de totale jaarinkomsten worden verlaagd;
  • de 40 urige werkweek verlagen naar een 38 urige werkweek.

Als het totale fulltime jaarinkomen wordt verlaagd, kan de kinderopvangvergoeding mogelijk worden verhoogd. Door de afweging van verlaging salaris en verhoging vergoeding tegen elkaar te vergelijken, kan er op jaarbasis soms een marginaal inkomens verschil ontstaan. Met een marginaal verschil kan het misschien leuker zijn om mogelijk (tijdelijk) minder te werken met uiteindelijk bijna het zelfde jaarinkomen, nadat de belastingdienst heeft aangeklopt.

Natuurlijk kan het zo zijn dat de rekensommetjes niet dusdanig veel opleveren, maar als 2 uur meer vrije tijd mogelijk is, met uiteindelijk ongeveer hetzelfde jaarinkomen, dan is dat voor sommigen onder ons mooi meegenomen. Eventuele andere ideeën zijn als reactie natuurlijk altijd welkom, want laten we elkaar vooral helpen in deze (opklimmende) crisis tijd, waarin het vinden van fulltime banen tijdelijk lijkt te worden bemoeilijkt!

Gepost in Werken.

Tagged met , , , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte van dit bericht door je te abonneren op de RSS feed, voor reacties op dit bericht.Enkele HTML mogelijkheden zijn toegestaan

of, antwoord op dit bericht via trackback.